Krampen


Krampen. Iets waar (bijna) elke pasgeborene mee te maken krijgt. De vraag is dan hoe we hier het beste mee omgaan. Het is belangrijk dat we begrijpen waar deze krampen vandaan komen. Het is heel normaal dat je kindje krampen heeft omdat zijn/haar darmen nog verder moeten ontwikkelen en ze hun functie, verteren, nog moeten “leren”.

Geef je borstvoeding?

Dan kan de oorzaak van krampen ook liggen bij het feit dat je kindje misschien te veel voormelk drinkt. Gedurende een voeding veranderd de samenstelling van je melk. De eerste melk, de voormelk, bevat veel melksuikers terwijl de achtermelk een hoger vetpercentage heeft. Van deze vette achtermelk groeit je kindje goed en deze blijft langer in de maag terwijl voormelk al snel in de darmen terecht komt. Om deze grote hoeveelheid melksuikers te verwerken, moeten de darmen hard werken. Hierdoor ontstaan krampen. Soms is er ook een groene verkleuring van de stoelgang waarneembaar.

Neem contact op met je vroedvrouw voor meer info of hulp.

Geef je flesvoeding?

Dan kan het zijn dat het snel drinken en veel lucht happen de oorzaak is van de krampen. Als je kindje veel lucht zuigt, komt deze lucht in de darmen terecht en creëert die krampen.


Enkele nuttige tips&tricks rond krampen:

  • Biedt bij borstvoeding de eerste borst lang genoeg aan zodat ook de vette achtermelk gedronken wordt.
  • Laat je kindje rustig drinken van zijn/haar flesje. Een boertje tussendoor en achteraf kan wonderen doen! Bekijk ook even of het speentje goed is voor je kindje, is het gaatje niet te groot?
  • Masseer het buikje van je kindje. Dit doe je met de wijzers van de klok mee omdat de darmen in dezelfde richting lopen.
  • Fiets met de beentjes van je kindje of plooi zijn/haar beentjes tegen het buikje.
  • Draag je kindje met zijn/haar buikje op je onderarm. De tegendruk verlicht de last.
  • Draag je kindje in een draagdoek met de beentjes goed opgetrokken. Dit biedt troost, tegendruk en warmte.
  • check even je eigen dieet. Look, ui, paprika, steenfruit ,citrusfruit of melkproducten kolen  kunnen ook meer krampen geven, vraag hierover ook advies aan je vroedvrouw