Tepel-Speen Verwarring


Een wederkerende vraag is of je bij borstvoeding een speentje (zowel tutje als flesje) mag introduceren. Belangrijk om te weten is vanwaar de verwarring bij je kindje komt:

  • Aan de borst moet je kindje een grote mond maken om efficiĆ«nt te drinken, aan een flesje is dit niet het geval.
  • Aan de borst moet je kindje goed zuigen en komt de melk geleidelijk aan in zijn/haar mondje. Bij de meeste flesjes is de melkstroom constant en snel.
  • Bij borstvoeding is het belangrijk dat de tong onder de tepel ligt en dat je kindje een goede tongbeweging maakt om de melk te doen stromen. Bij flesjes gebruikt je kindje zijn/haar tong juist om de melkstroom wat te vertragen door het speentje dicht te duwen. Het zuigen aan een speentje of aan de tepel vergt dus een verschillende techniek. In de eerste weken moet je kindje de techniek van het zuigen bij borstvoeding nog onder de knie krijgen en kan dit dus voor verwarring zorgen. Vele ouders willen een tutje introduceren om een onrustige baby te kalmeren. In de eerste weken kan dit er onopgemerkt voor zorgen dat je borstvoedingsmomenten overslaat omdat de hongersignalen niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor kan je kindje niet optimaal groeien en zal je melkproductie verlagen. Hierom is het aangeraden te wachten met een tutje of flesje tot de borstvoeding goed op gang is en je duidelijk hongersignalen kan herkennen . Elk kind is natuurlijk uniek en daarom is het moeilijk om er een vaste termijn op de plakken.
  • Contacteer je vroedvrouw bij vragen en voor meer advies.
  • Als je borstvoeding goed loopt, je kindje de techniek van het zuigen aan de borst onder de knie heeft en je dan een tutje wilt introduceren, kies dan voor een tutje met een rond speentje (kersvormig). Deze bootsen het meeste de vorm van de tepel na.